Natuursteen informatie, steensoorten, bewerking en onderhoud

Natuursteen wordt - de naam zegt het al - gevormd door de natuur. Iedere natuursteensoort is op zijn eigen wijze ontstaan en heeft zijn eigen uiterlijk en eigenschappen. U treft hier beknopte informatie aan van enkele veel voorkomende steensoorten, bewerkingsmethoden en onderhoudsadviezen.

Veelgestelde vragen (FAQ) over natuursteen

Maakt een natuursteen vloer het interieur niet kil?

Door de vele keuzemogelijkheden is er altijd een natuursteen die bij u en uw interieur past: lichte kleuren, donkere, warme tinten, strakke uitstraling, wat u maar wenst.

Kan ik vloerverwarming toepassen onder mijn natuursteen vloer?

Natuursteen is goed te combineren met vloerverwarming. Zowel verwarming met warm water als met elektrische leidingen is mogelijk.

Is marmer vlekgevoelig?

Marmer bestaat voor een groot deel uit kalk en is daardoor gevoelig voor zuren. Door een goede behandeling is het wel mogelijk het materiaal te beschermen tegen de meeste typen vlekken.

Is natuursteen duur?

De prijs van natuursteen is de laatste jaren sterk gedaald, waardoor het kan concurreren met een groot aantal andere materialen zoals hout, keramische tegels en kunststeen. Daarbij komt dat natuursteen enorm duurzaam is en met de jaren alleen maar mooier wordt. U kunt er tientallen jaren plezier van hebben.

Kan ik een hete pan op mijn granietblad zetten?

Graniet is weliswaar hittebestendig, maar een hete pan direct op het werkblad zetten is geen goed idee. Als gevolg van de hitte kunnen materiaalspanningen ontstaan die tot scheurvorming leiden.

Kan ik marmer gebruiken als aanrechtblad?

Ja, maar marmer leeft wel met u mee: er kunnen krasjes en vlekken in komen. Voor sommige mensen geen probleem, andere kiezen toch liever voor graniet.

Is er ook een mogelijkheid om graniet niet zo te laten glimmen?

Zeker! Hoogglans ontstaat door een bewerking, namelijk polijsten. Dit is een proces van steeds fijner schuren en hierna polijsten. Wanneer er bij fijn schuren wordt gestopt, ontstaat er een glad oppervlak met een zijdeglans uitstraling.

Vergt een natuursteen vloer veel onderhoud?

Niet meer dan welk ander materiaal dan ook. Het onderhoud bestaat uit stofzuigen en af en toe met een hiertoe geschikt schoonmaakmiddel dweilen. Geschikte natuursteen onderhoudsmiddelen vindt u in onze webshop.