Oorsprong, kenmerken en toepassingen van natuursteen, composiet en keramiek

Er zijn duizenden natuurstenen leverbaar en er is voor iedere smaak en ieder budget wat wils. Bekende soorten zijn marmer, kalksteen, graniet, gabbo, gneis, kleisteen en leisteen en kwartsiet. Composiet is samengesteld uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel composiet dus natuursteen bevat, is het in feite een industrieel product waarbij natuursteen een belangrijke component vormt. Keramiek is een product dat fabrieksmatig vervaardigd wordt. Het hoofdbestanddeel bestaat uit klei dat voorzien is van een print of een glazuurlaag die op hoge temperaturen in de oven gebakken wordt. Het esthetische aspect van grote keramische platen spreekt tegenwoordig enorm aan; zeker bij architecten die zo weinig mogelijk voegen in een vloer- of wandbetegeling willen. De tegels hebben een uitzonderlijk formaat en zijn daarom erg bijzonder!

Graniet en aanverwante soorten

Oorsprong
Graniet is een van de oudste bouwmaterialen waarover de mens beschikt. Tal van granieten zijn wel 200 miljoen jaar oud of zelfs ouder. Het is een dieptegesteente dat is ontstaan aan de onderzijde van de aardkorst, tegen het vloeibare magma aan. Het magma is geleidelijk afgekoeld, onder een grote, constante druk.

Kenmerken
Graniet is bijzonder gebruiksvriendelijk, duurzaam en heeft een robuuste uitstraling. Het is te herkennen aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur. Het is zuur- en vorstbestendig en zeer slijtvast.

Toepassingen
Graniet wordt voor allerlei toepassingen gebruikt zoals gevels, vloeren, trappen, aanrecht- en tafelbladen en gedenktekens. Het kan allerlei oppervlaktebewerkingen ondergaan. Het uiterlijk en de eigenschappen (slipweerstand) zijn daarmee op uw wensen af te stemmen.
Bekijk hier een foto-overzicht van de verschillende types


Aanverwante soorten
Er zijn steensoorten op de markt die qua uiterlijk en/of eigenschappen op graniet lijken. Ze worden daarom vaak als graniet aangeduid. De samenstelling en eigenschappen van deze soorten kunnen echter verschillen van echte graniet. De meest gebruikte steensoorten die voor graniet doorgaan zijn: granietachtigen gabbro’s, basalten en diabasen gneizen.

Imitaties / Kunststeen
Naast deze aanverwante granietsoorten zijn er ook imitaties op de markt die qua naam of uiterlijk lijken op graniet, bijvoorbeeld granito (ook wel terrazzo) en composiet. Deze soorten worden veel gebruikt voor aanrechtbladen.
Bekijk hier een foto-overzicht van de verschillende types


Leisteen en kwartsiet

Oorsprong
Leisteen en kwartsiet zijn gelaagde gesteenten die kunnen worden gespleten. Ze zijn gevormd uit klei of zand, wat in het uiterlijk en de kleurstelling duidelijk terug te zien is. Het splijtoppervlak heeft een natuurlijk en robuust uiterlijk.

Kenmerken
Leisteen en kwartsiet hebben een natuurlijk splijtoppervlak dat per soort kan verschillen van vrij glad tot zeer ruw. Het oppervlak heeft van nature een goede slipweerstand. Vrijwel alle kwartsieten en ongeveer de helft van alle leistenen zijn vorstbestendig. Kwartsiet is bijzonder slijtvast, leisteen wat minder.

Toepassingen
Leistenen en kwartsieten worden voor allerlei toepassingen gebruikt zoals vloeren, terrassen, trappen en wandbekledingen.
Bekijk hier een foto-overzicht van de verschillende types 

Marmer en kalksteen

Oorsprong
Marmers en kalkstenen worden gezien als stijlvolle en voorname bouwmaterialen. Ze zijn door de eeuwen heen in vele bijzondere bouwwerken toegepast. Kalksteen is een sedimentgesteente dat in rivieren en zeeën is ontstaan door de afzetting van zand, kalk of klei. Het heeft aantrekkelijke kleurschakeringen, aders en fossielen van planten- of dierenresten.
Marmer is van alle natuursteensoorten waarschijnlijk wel het meest bekend. Het is gevormd uit kalksteen en lijkt daar dan ook op.

Kenmerken
Zowel kalksteen als marmer kennen prachtige kleurschakeringen en aderingen. Beide steensoorten zijn gevoelig voor zuren. De meeste marmers zijn vorstbestendig. Voor kalksteen geldt dit veel minder.
De hoofdkleur van marmers is meestal wit of grijs en soms roze. Voor kalkstenen is de kleurvariatie veel groter. Ze zijn onder meer leverbaar in crème, beige, zwart en rood. Bij meer gekleurde kalkstenen komen diverse oppervlaktebewerkingen goed tot hun recht. Bij marmers hebben de meeste bewerkingen niet veel effect.


Toepassingen
Marmers en kalkstenen worden voor allerlei toepassingen gebruikt, zoals gevels, vloeren, trappen, balie- en tafelbladen, vensterbanken en gedenktekens.
Bekijk hier een foto-overzicht van de verschillende types

Composiet

Oorsprong
Composiet bladen zijn samengestelde bladen (vandaar ‘composiet’, vergelijk met ‘composed’ = ‘samengesteld’) die bestaan uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel een composiet werkblad dus natuursteen bevat, is het technisch vervaardigd product.
Composiet bladen zijn, dankzij het productieproces, oersterk en in alle mogelijke kleuren te verkrijgen.

Kenmerken
Composiet bestaat voor meer dan 90% uit natuurlijk kwarts. Grote voordelen van een werkblad, wand of spoelbak in dit hoogwaardige materiaal is dat vlekken en krassen er geen vat op krijgen.

Toepassingen
Aanrechtbladen, wastafelbladen, wand- en vloerbekleding.

Keramiek

Oorsprong 
Keramiek is een product dat fabrieksmatig vervaardigd wordt. Het hoofdbestanddeel bestaat uit klei dat voorzien is van een print of een glazuurlaag die op hoge temperaturen in de oven gebakken wordt. Keramiek is de verzamelnaam voor aardewerk, terracotta, steengoed, gres en porselein. Keramiek kenmerkt zich door een grote verscheidenheid in kleuren en afwerkingen.

Kenmerken 
Keramiek is in het dagelijks gebruik een zeer gemakkelijk materiaal. Het is waterdicht, het kan tegen warmte, is bestand tegen veel agressieve stoffen en de meeste oppervlakten zijn krasongevoelig. Toch is er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden bij keukenbladen van keramiek. Keramiek is een zeer compacte, harde massa en daardoor gevoeliger voor stootschade. Keramiek wordt per batch/charge geproduceerd hierdoor kan per batch/charge kleurnuance optreden.

Toepassingen 
Wastafelbladen, wand- en vloerbekleding voor uw badkamer en interieur en aanrechtbladen.